Veelgestelde vragen
Staat u vraag er niet tussen? neem dan contact met ons op.
Wij helpen u graag
Het is mogelijk om te kiezen voor een all- in tarief. U betaalt hierbij een vaste prijs ongeacht het aantal bijeenkomsten. Het is ook mogelijk om het mediationtraject aan te gaan op basis van een uurtarief waarbij enkel de daadwerkelijk bestede uren door de mediator in rekening worden gebracht.
Hoe lang uw mediationtraject duurt is sterk afhankelijk van hoe partijen in het conflict staan. Wordt er bijvoorbeeld om elk punt gestreden of kan er eerder overeenstemming worden bereikt? Onze gekwalificeerde mediators zorgen ervoor dat de bijeenkomsten in goede banen worden geleid en sturen de betrokken partijen naar het oplossen van de essentie van het conflict. Een gemiddelde arbeidsmediation beslaat om en nabij 10 uur. Binnen deze 10 uur is rekening gehouden met het houden van de intakegesprekken, plenaire fase, studie van het dossier, correspondentie en administratie uit te voeren door onze mediator.
In de regel wordt er gestart met afzonderlijke intakegesprekken tussen conflictpartijen en de mediator. Hierbij kunnen de partijen vrijuit hun verhaal doen en kan de mediator een beeld vormen bij de standpunten en de belangen. Hierna wordt gestart met de plenaire fase waarin gemiddeld 3 tot 4 bijeenkomsten met alle partijen aan tafel worden begeleid door de mediator. De mediation wordt afgerond door alle gemaakte afspraken op papier vast te leggen.
Onder leiding van een onafhankelijke professional, de mediator, wordt samen gewerkt aan het oplossen van het conflict. De mediator zoekt samen met alle conflictpartijen naar een geschikte oplossing voor het conflict en bewaakt daarbij het proces. Daarnaast helpt de mediator u om de gemaakte afspraken goed op papier te zetten.
Er zijn talloze redenen die mensen aanvoeren waarom zij mediator worden, of al zijn. Het mooie van dit vak is dat mensen weer met elkaar in gesprek worden gebracht. Zij hebben een conflict en ze vragen uw hulp om de communicatie tussen hen te helpen verbeteren. Als mediator beschikt u over de juiste vaardigheden om dit voor elkaar te krijgen. Zelfs al is de communicatie tussen partijen al heel lang slecht. Als partijen vervolgens inderdaad met elkaar in gesprek komen, dan geeft dat veel voldoening. De meeste mediators vinden dit misschien wel het mooiste aspect van hun werk.
Nog meer redenen:
Maar er zijn nog meer goede redenen om mediator te worden. Het is namelijk een heel vrij beroep; het is geen gewone kantoorbaan. U kunt uw tijd goeddeels vrij invullen. Er is ook steeds meer werk voor mediators. Mediation is een heuse groeimarkt, vooral nu de overheid steeds grootser inzet op mediation.
Maar zelfs als u geen eigen praktijk wilt beginnen, is er alle aanleiding om mediator te worden. Bijna iedereen heeft namelijk wel te maken met conflicten. Op het werk, in de privésfeer. Als mediator leert u omgaan met conflicten en helpt u anderen hun conflicten op te lossen. Ook als u dat wellicht niet als vrijgevestigde mediator doet.
Mediation opleiding kiezen:
Als u eenmaal besloten heeft om mediator te worden, dan is de volgende vraag: hoe ga ik dat doen. Uiteraard is het van belang dat u een door de Mediators Federatie Nederland erkende opleiding kiest. Maar toch zitten er veel verschillen tussen de diverse opleidingen. Niet iedere opleiding staat even goed aangeschreven. Bovendien, de ene opleiding duurt kort, terwijl de andere er maanden over doet.
Neem gerust contact met ons op om uw persoonlijke voorkeuren te bespreken. We brengen u graag in contact met een ervaren mediator. Wellicht helpt dat bij het maken van de juiste keuze.
- Bewezen effectief
- Bespaart tijd, geld en stress
- U houdt de oplossing in eigen hand
Scheiding via een advocaat:
Een echtscheidingsverzoek moet volgens de wet door een advocaat worden ingediend bij de rechtbank. Een advocaat heeft u dus altijd nodig. Het is echter niet noodzakelijk om de echtscheiding ook door twee advocaten te laten uitvechten. Steeds meer mensen kiezen ervoor om met behulp van een mediator zelf hun afspraken op papier te zetten.
Scheiding via een mediator:
Een scheiding via een mediator is vaak sneller en goedkoper dan een scheiding waar twee advocaten bij betrokken zijn. Immers: er hoeven niet twee dure advocaten te worden betaald die een lange, slepende procedure aangaan. Bij de meeste scheidingen kan een mediation in 3 tot 5 gesprekken van anderhalf uur worden afgerond. Hiervoor betaalt u alleen het uurtarief van de mediator.
duurzame afspraken:
Een scheiding via een mediator is niet alleen sneller en goedkoper, maar er worden ook vaker duurzame afspraken gemaakt. Onder deskundige begeleiding gaan de partijen met elkaar in gesprek: ook de onderliggende emoties en belangen komen op tafel. Zo ontstaat er wederzijds begrip, op basis waarvan naar oplossingen kan worden gezocht die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Met hulp van een mediator ga je op goede voet uit elkaar. Dat is, zeker als er kinderen in het spel zijn, niet onbelangrijk.
Advocaat of mediator:
De keuze voor een advocaat dan wel mediator is een heel persoonlijke. Als u er geen enkel vertrouwen in heeft dat er nog overleg mogelijk is met uw ex-partner, bijvoorbeeld omdat hij of zij lijdt aan een psychiatrische stoornis of anderszins niet voor rede vatbaar is, dan kan een advocaat een betere keuze zijn. Maar als u uit bent op het maken van duurzame afspraken waar beide partijen achter kunnen en zullen staan, dan lijkt de keuze voor een ervaren mediator de meest verstandige. Advocaat of mediator? Het blijft een persoonlijke afweging.
Mediation vindt plaats in een vertrouwelijke omgeving en gebeurt altijd op vrijwillige basis. Mediation onder dwang werkt namelijk niet. Het vrijwillige karakter geeft mediation betekenis.
Om vertrouwelijkheid te garanderen wordt aan het begin van een mediation een mediationovereenkomst opgesteld. Hierin staat onder andere dat alle partijen zich aan de geheimhoudingsplicht houden. Ook de neutraliteit van de mediator wordt gewaarborgd. Hij of zij moet zich aan allerlei strenge gedragsregels houden. Deze regels zijn opgesteld door de Mediators Federatie Nederland, het landelijk overkoepelde orgaan voor mediators.
Mediation betekenis. Wat is mediation? Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij u de touwtjes zelf in handen houdt. In plaats van een gang naar de rechter, kiest u ervoor om samen tot een oplossing te komen. Onder begeleiding van een onafhankelijke mediator herstelt u de communicatie zodat het ook mogelijk is een oplossing te vinden die door beide partijen wordt gedragen.
- Met mediation bespaar je tijd
Mediation leidt vaak binnen enkele weken tot een voor beide partijen acceptabele oplossing. Afgezet tegen een juridische procedure is dat natuurlijk erg weinig.
- Mediation bespaart geld
De kosten van mediation vallen in het niet bij de kosten van een juridische procedure. U heeft immers maar één mediator nodig en niet twee advocaten.
- Mediation bespaart stress
Onze cliënten geven aan veel minder stress te ervaren omdat de relatie wordt genormaliseerd en zij zelf de oplossing kiezen.
- Korte doorlooptijd
Als u op werkdagen belt, plannen wij direct een mediator in. Binnen een week zit u met een ervaren mediator aan tafel. Gemiddeld binnen vier weken is de mediation voltooid.
- Hoge slagingskans
Ruim 85% van al onze zaken worden succesvol afgerond.
- Uurtarief of vaste prijs
Kennismaking, intake en de gesprekken zijn mogelijk op basis van een vast afgesproken prijs vooraf of op basis van een uurtarief. Geen verassingen.
- Ervaren mediators
Onze mediators behoren tot de meest ervaren van Nederland en voldoen aan de strengst geldende kwaliteitseisen.
- Landelijke dekking
Wij zijn landelijk actief. U bepaalt waar de gesprekken plaatsvinden.
Wij geloven in een wereld waar ieder mens in vrijheid verbindingen aangaat en vanuit eigen verantwoordelijkheid en respect voor elkaar keuzes kan maken hoe hierin te bewegen. Wij dragen hieraan bij door dienstverlening aan te bieden aan bedrijven, overheidsinstanties en onderwijs die optimaal bijdragen aan gezonde werknemers.
Waar door een verschil van inzicht de samenwerking tussen werkgevers en medewerkers lijkt te stagneren, werpt ENDM nieuw licht op de situatie en ondersteunt om samen weer ruimte en beweging te creëren. Wij bieden hiertoe kwalitatief hoogwaardige producten op het gebied van mediaton, opleidingen en vertrouwenspersonen aan arbo-unies, gemeentes en onderwijsinstellingen.
- Onafhankelijk dus onpartijdig
- Veilig zodat iedereen zich gehoord voelt
- Integer dus zorgvuldig, respectvol en betrouwbaar
- Kwaliteit zodat op duurzame wijze oplossingen tot stand kunnen komen