Wilt u via exit-mediation een arbeidsrelatie verbreken? Dan is het verstandig dit goed te regelen. De onafhankelijke en neutrale mediator staat partijen bij in het maken van goede afspraken. Dat wil zeggen: afspraken waar beide partijen hun handtekening onder willen zetten.
Voorkom escalatie
Er zijn verschillende redenen waarom werkgever en werknemer kunnen besluiten uit elkaar te gaan. Soms is er sprake van een conflict, waarbij de medewerker op staande voet ontslag krijgt. In zo’n geval is het raadzaam een mediator in te schakelen om verdere escalatie te voorkomen.
Maar ook als beide partijen de arbeidsrelatie met wederzijds goedvinden opzeggen als de werknemer zelf ontslag neemt, als er sprake is van een faillissement of de beëindiging van een proeftijd, kunt u baat hebben bij exit-mediation.
Wanneer en waarom exit-mediation?
De mediator is een neutrale derde partij die werkgever en werknemer begeleidt in het maken van duidelijke afspraken. Deelname aan mediation is altijd vrijwillig en de gesprekken gebeuren op vertrouwelijke basis. Hierdoor ontstaat er ruimte voor overwegingen en overleg. Dat voorkomt overhaaste beslissingen. Pas als beide partijen tot overeenstemming zijn gekomen, wordt de mediation afgerond met het opstellen van een vaststellingsovereenkomst.
Een mediator zorgt ervoor dat de communicatie soepel verloopt en dat men geen zaken over het hoofd ziet. Daarnaast kan de mediator de partijen ondersteunen bij de interpretatie van de soms ingewikkelde vertrek-regelgeving.
Uit ervaring blijkt dat mediation zeer geschikt is voor het beëindigen van arbeidsrelaties: in ruim 80% van de gevallen wordt exit-mediation binnen een paar weken succesvol afgerond.
Kosten exit-mediation
Wat zijn de kosten van een exit-mediation? Voor een volledig exit-mediationtraject rekenen wij een vaste prijs van € 2.000. Dan weet u vooraf waar u aan toe bent en weet u dat u nooit te veel betaalt. Overleg bovendien ook met uw verzekeraar, want veel verzekeraars vergoeden de inzet van mediation.